NEVOILE NOILOR ANTREPRENORI IN ROMANIA

Written by cri. Posted in 61289, Comunicate de presa

Bucuresti- 17 iunie 2016

In proiectele pe care Asociatia Centrul Roman de Initiative le desfasoara, grupurile tinta implicate au avut intotdeauna o preferinta vizibila fata de ocuparea pe cont propriu. Am putut, din discutiile pe care expertii nostril le-au purtat cu grupurile tinta, sa identificam cateva din nevoile ale unor posibili viitori antreprenori:

 

-Nevoia de a fi informati cu privire la oportunitatile de dezvoltare ale unei idei de afaceri, nevoia de a cunoaste ce inseamna spirit antreprenorial.

- Nevoia de a dobandi cunostinte antreprenoriale, atat teoretice cat si practice.

- Nevoia de competitie corecta in regiunile tarii, intre ideile de afaceri existente, nevoia unor masuri de finantare transparente, non-discriminatorii si bazate pe criteriii de calitate si eficienta.

- Nevoia de consultanta si mentorat, atat in pregatirea ideii de afacere cat si in infiintarea si dezvoltarea firmei.

- Nevoia unui sprijin financiar nerambursabil, care sa asigure cash-flow-ul firmelor noi.

-Nevoia crescuta de locuri de munca.

 

Cu siguranta lista ramane deschisa.

 

LEGEA SI EGALITATEA

Written by admin. Posted in 61289, Comunicate de presa

Bucuresti, 7 martie 2016

Egalitatea între femei si bărbati este un drept fundamental, o valoare comună a Uniunii Europene si a României si o conditie necesară pentru realizarea obiectivelor europene si nationale de crestere economică, ocupare a fortei de muncă si a coeziunii sociale.

 Cu toate că inegalitătile încă există, atat Uniunea Europeana cat si tara noastra a făcut progrese semnificative în ultimii ani în realizarea egalitătii între femei si bărbati. Aceasta se datorează, în principal, legislatiei în domeniul antidiscriminării, integrării dimensiunii egalitătii de gen si măsurilor specifice pentru avansarea si implicarea femeilor in viata sociala.

 Aceste aspecte vizează accesul la ocuparea fortei de muncă, egalitatea salarială, protectia maternitătii, concediul parental, de asigurări sociale si profesionale, securitatea socială, sarcina probei în cazurile de discriminare si de auto-ocupare a fortei de muncă.

 Principiul egalităţii de şanse intre femei si bărbaţi a început sa fie transpus in legislaţia şi în politicile UE, urmărindu-se reglementarea vieţii sociale a Statelor Membre din perspective economice.

 Astfel, egalitatea între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii s-a dovedit de importanţă crucială în spaţiul comunitar, plasând problematica egalităţii de şanse în centrul Strategiei Europene pentru Ocupare. Strategia Comunitara urmăreşte să combine integrarea perspectivei de gen în toate politicile şi programele Comunităţii Europene concomitent (complementar) cu promovarea acţiunilor specifice în favoarea femeilor.

  În plus faţă de dispoziţiile legale referitoare la egalitatea de tratament dintre bărbaţi şi femei, legislaţia UE anti-discriminare a fost înlocuita de asigurarea unui nivel minim de protecţie şi un tratament egal pentru toată lumea de viaţă şi de muncă în Europa.

  Aceste legi sunt proiectate pentru a asigura un tratament egal, indiferent de: rasă sau origine etnică;religie si vârstă , s.a.Pentru a răspunde acestei problematici extrem de complexe care se regaseste în toate domeniile vietii sociale, politice, economice si culturale,

  Romania a dezvoltat cadrul legal si institutional si are in vedere adoptarea si implementarea Strategiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse între Femei si Bărbati pentru perioada 2010-2012 care va asigura o continuitate a politicilor din domeniul egalitătii de sanse între femei si bărbati dezvoltate până în anul 2009, pentru a răspunde nevoilor existente la nivel national.

CE INSEAMNA UN CURS DE COMPETENTE ANTREPRENORIALE?

Written by admin. Posted in 61289, Comunicate de presa

Bucuresti, 10 iunie 2015

In  cadrul proiectului ID 61289, cu titlul ”Dezvoltarea competentelor manageriale si antreprenoriale in vederea cresterii competitivitatii si valorificării oportunitatilor de afaceri” , proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Investeste in oameni!, implementat de  Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti- Beneficiar, in parteneriat cu Steinbeis – Europa – Zentrum (Stuttgart – Germania), Universitatea ”Titu Maiorescu” din Bucuresti, Dynamic Human Resources si Asociatia ”Centrul Roman de Initiative”, s-a urmarit, printre altele,  instruirea participanților in vederea obtinerii de certificari care sa ateste competentele antreprenoriale. Printre altele, s-au prezentat grupului tinta principalele capitole ce trebuie studiate in cadrul unui curs de antreprenoriat:

 1. Initierea unei afaceri: identificarea de oportunităţi pentru activităţi personale, profesionale şi/sau de afaceri; evaluarea contextului legislativ

 

 1. Elemente de management: managementul afacerii – managementul riscului- capacitatea de a organiza, gestiona, conduce şi delega, analiza, raporta, evalua şi înregistra- capacitatea de a pune ideile in practică
 2. Marketing: Esenţa marketingului; Funcţiile marketingului; Filosofia managementului activităţii de marketing
 3. Management financiar: management financiar; identificarea resurselor necesare initierii unei afaceri; gestionarea eficienta a resurselor financiare

 

 1. Managementul comunicării şi echipei: managementul comunicarii – gestiunea procesului de negociere- managementul echipei- capacitatea de a lucra individual sau în echipa
 2. Planificarea afacerii: planifica afacerea- dezvoltarea unui plan de afaceri

Ca sa reusesti, nu uita ca trebuie sa fii informat!

SUCCES … CE ESTE SUCCESUL?

Written by admin. Posted in 61289, Comunicate de presa

Bucuresti, ian 2015

Este unamim acceptată ideea că nu exista o “rețetă” a succesului. Nimeni nu poate prescrie “rețeta” și specifica ingredientele care pot să ducă cu siguranță la reușită. Este clar că fiecare atribuie succesului un sens anume, în funcție de necesitățile, interesele și asteptările sale, la un moment dat și de scopurile pe care și le-a propus în viață.

 

Foarte diferite si interesante au fost definițiile pe care fiecare abntreperenorii le-au dat succesului în carieră, in evenimentele pe care le-am  organizat dupa incheierea proiectului. Aproape toti au recunoscut, insa, că e nevoie să muncești mult și să ai anumite calități indispensabile (de care uneori nici nu ești conștient).

 

Succesul nu vine dintr-odată!

 

Din cele amintite de persoanele intervievate, s-a desprins nevoia de: implicare, devotament, pasiune, respect, dedicare, inovație, competență, atitudine, respect, etică, deontologie, initiativă, tenacitate, corectitudine, participare, creație, nevoie de schimbare, motivație, curaj, demnitate…

 

De asemenea, fără o pregătire continuă și o informare permanentă asupra noutăților din domeniu, fără dorința de adaptare la nou și perseverență nu poți să atingi succesul/ reușita profesională. Poate fiecare persoana are la începutul carierei acest „ideal“ al succesului; unele chiar îl împlinesc, uneori chiar fără a fi conștientă sau fără a-și dori în mod special.

Așadar, trebuie sa avem cunoștințe solide in domeniul in care vrem sa activam, deschidere către nou si schimbare, in permanenta, hotărâre si consecventa.

 

Tu cum vezi succesul?

CUM INCEPI UN NOU BUSINESS?

Written by admin. Posted in 61289, Comunicate de presa

Bucuresti, 5 martie 2014

Prin implementarea activitatii de organizare a cursurilor de initiere in afaceri si cresterea competitivitatii IMM-urilor, in cadrul p[roiectului ID 61289, cu titlul ”Dezvoltarea competentelor manageriale si antreprenoriale in vederea cresterii competitivitatii si valorificării oportunitatilor de afaceri” , proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Investeste in oameni!, implementat de  Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti- Beneficiar, in parteneriat cu Steinbeis – Europa – Zentrum (Stuttgart – Germania), Universitatea ”Titu Maiorescu” din Bucuresti, Dynamic Human Resources si Asociatia ”Centrul Roman de Initiative”, s-a urmarit, printre altele,  instruirea participanților cu privire la modalitatile de initiere a unei afaceri in Romania.

Grupul tinta, format din 400 de potentiali intreprinzatori, a avut oportunitatea de a participa gratuit la seminarii, curricula vizand urmatoarele teme:

 • elemente introductive in Start-Up,
 • motive pentru care alegi sa fii intreprinzator,
 • formalitati necesare infiintarii unei firme,
 • forme de organizare juridica a afacerii,
 • cadrul juridic,
 • cadrul legal,
 • facilitati acordate studentilor etc.

Pentru mai multe detalii, accesati pagina proiectului: http://ascri.ro/dezvoltarea-competentelor/