AU INCEPUT STAGIILE DE PRACTICA IN CADRUL PROIECTULUI „PRESMED – PRACTICA EUROPEANA PENTRU STUDENTII LA MEDICINA”

Studentii inscrisi in grupul tinta al proiectului „PRESMED – PRactica Europeana pentru Studentii la MEDicina” au inceput stagiile de practica, sub indrumarea cadrelor didactice ale Universitatii Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. Proiectul este implementat de Asociatia „Centrul Roman de Initiative”, in parteneriat cu UMF „Carol Davila” Bucuresti si Dental Profile 2000 si cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

 

Stagiile de practica se adreseaza studentilor din anii I, II, III si IV de studiu, care vor deprinde, prin intermediul unor contexte care simuleaza realitatea, aplicabilitatea conceptelor teoretice asimilate pe parcursul anului universitar.

„Practica de vara pentru studentii la medicina ofera prigilegiul contactului direct cu pacientul.  Intr-o prima etapa, respectiv in anul I, studentii sunt indrumati de catre cadrele didactice in vederea dezvoltarii abilitatii de comunicare cu pacientul, adica invata ABC-ul intocmirii unei anamneze corecte, care reprezinta baza informationala pentru stabilirea unui diagnostic clinic initial si constituie fundamentul pentru structurarea strategiei de evaluare paraclinica”, a declarat Prof. Univ. Dr. Ioan Lascar, Presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti, Sef Clinica Chirurgie Plastica – Microchirurgie reconstructiva – Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti; Prorector stiintific al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si expert in cadrul proiectului.

Potrivit dlui Prof. Univ. Dr. Lascar, „(…) studentii anului II iau contact direct cu modalitatile de ingrijire a pacientilor cu profil chirurgie plastica, respectiv pregatirile preoperatorii si ingrijirile postoperatorii.

Studentii din anii III-IV sunt progresiv implicati in activitatile concrete ce vizeaza ingrijirile specifice specialitatii chirurgie plastica pentru regiunea cranio-faciala.   Perioada de practica de vara ofera in acelasi timp si oportunitatea efectuarii unor gesturi si tehnici specifice in laboratorul de microchirurgie al Clinicii, in vederea familiarizarii cu domeniul microchirurgiei reconstructive in etapa experimentala.

Anii avansati, respectiv IV, vor avea acces in sala de operatii pentru a asista la desfasurarea interventiilor specifice de diferite grade de complexitate.

Scopul final este reprezentat de familiarizarea studentilor cu sfera de preocupare a domeniului chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva in regiunea cranio-faciala precum si confruntarea in etapa experimentala cu exigentele impuse de practicarea acestui domeniu. Este astfel oferita oportunitatea stabilirii concordantei intre dorinta de a practica aceasta specialitate prin dobandirea unor abilitati tehnice strans legate de cultivarea aptitudinilor personale, sub indrumarea unor cadre didactice cu competenta si experienta in domeniu.”

Potrivit graficului actual de implementare a proiectului „PRESMED – PRactica Europeana pentru Studentii la MEDicina ”, stagiile vor continua anul acesta pana in luna octombrie, urmand a fi reluate ca activitate a proiectului incepand cu luna mai 2015.

 

***

Despre proiectul „PRESMED – PRactica Europeana pentru Studentii la MEDicina”

Proiectul vine in intampinarea nevoilor studentilor la Medicina, prin organizarea de stagii de practica, sub coordonarea unor cadre universitare de renume, dar si prin vizite de studiu in locatii semnificative pentru formarea lor. In plus, proiectul ofera pentru cei 360 de studenti din Bucuresti activitati de orientare si consiliere in cariera, precum si un ghid tiparit de orientare si consiliere in cariera. In completarea stagiilor de practica, vizitele de studiu vor fi gazduite de unitati precum: o clinica medicala, un laborator de cercetare, o sala de operatie din spital, un centru de radio-diagnostic, un centru de radioterapie oncologie, un laborator de histopatologie, un laborator de analize medicale, o unitate de primiri urgente, o sectie de anestezie si terapie intensiva si o expozitie de produse si echipamente medicale.

Proiectul deserveste scopul final al Axei Prioritare 2, respectiv cresterea ocupabilitatii persoanelor aflate in perioada de educatie si formare profesionala initiala, in contextul societatii bazate pe cunoastere, contribuind la atingerea urmatoarelor obiective specifice aferente AP 2 si DMI 2.1 (conform DCI POSDRU): imbunatatirea serviciilor de orientare si consiliere profesionala si promovarea si dezvoltarea parteneriatelor in randul scolilor, universitatilor, intreprinderilor si altor institutii in vederea facilitarii tranzitiei de la scoala la viata activa.

Pentru mai multe detalii privind proiectul, contactati:

  • Asociatia “Centrul Roman de Initiative”, e-mail: contact@ascri.ro
  • Sediul de implementare: str. Constantin Dobrogeanu-Gherea, nr. 11A, Sector 1, Bucuresti
  • Pentru mai multe informatii despre programul de finantare POSDRU 2007-2013, accesati: fseromania.ro.

 

Contact de presa

Otilia Panainte

Expert de promovare si informare

Asociatia “Centrul Roman de Initiative”

Mob: 0772 177 605

E-mail: otilia.panainte@ascri.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *